Jakob IV. VON MIRLAER

Jakob IV. VON MIRLAER

Eigenschaften

Art Wert Datum Ort Quellenangaben
Name Jakob IV. VON MIRLAER

Ereignisse

Art Datum Ort Quellenangaben
Geburt etwa 1278
Tod 1353
Heirat

Ehepartner und Kinder

Heirat Ehepartner Kinder

Beatrix VAN BEECK

Notizen zu dieser Person

Jacob (IV) van Mierlaer vermeld vanaf 1307. Hij was getrouwd met Beatrix van Beeck, een dochter van Sizo van Beeck en Mette van Uitwijk uit het Roermondse Voogden geslacht. In 1307 en 1308 was hij schout van Den Bosch nadat Jan van Kuijk daar opverzoek van de Hertog van Brabant de orde had hersteld. Na het overlijden van zijn vader in 1310 keerde hij terug naar het stamslot in Meerlo om de familiebelangen te behartigen. Na het overlijden van Jan van Kuijk in 1308 was Jacob (IV) de eerste van Mierlaer die zich op de Graven van Gelre ging richten. Zijn zoon (Jacob V) ontving zelfs zijn opvoeding aan het hof van de Gelderse Graven. Toen in 1318 de nog jonge graaf Reinald II zijn zwakzinnige vader Reinald I gevangen zette, was Jacob IV de voornaamste raadgever van de Graaf en zijn moeder Margaretha van Vlaanderen. In 1326, bij het definitieve aantreden van Graaf Reinald II, droeg Jacob zijn goederen in Meerlo (niet de Heerlijke Rechten) in leen op aan de Graaf. Naast Heer van Meerlo was Jacob ook Heer van het nabijgelegen Horst. In 1333 behoorde Jacob IV tot de vertrouwelingen die namens Graaf Reinald II bij de Engelse koning met succes om de hand van diens dochter Eleonora gingen vragen. In latere jaren raakte Jacob steeds meer in de schaduw van zijn beide zonen Jacob (V) en Johan. Jacob is vermoedelijk kort voor 1360 overleden.

Kinderen van Jacob (IV):
Jacob (V) van Mierlaer
Johan van Mierlaer, vermeld van 1348-1371. Na het onverwachte overlijden van Hertog Reinald II van Gelre in 1343 ontbrande een opvolgingsstrijd tussen zijn beide zoons Reinoud III en Eduard die uiteindelijk gewonnen werd door Eduard. Johan van Mierlaer behoorde, samen met Jan van Moers, tot de trouwste bondgenoten van Hertog Eduard. Vermoedelijk volgde hij aanvankelijk een geestelijke loopbaan. Vanaf 1348 komt hij in talrijke akten voor als adviseur en vertrouweling van hertog Eduard.Johan was ook goed bevriend met de Aartsbisschop van Keulen, Willem van Gennep. In 1356 benoemde Willem Johan van Mierlaer tot zijn vasal als erkenning voor de trouwe diensten die Johan geleverd had aan de Bisschop en aan de kerk van Keulen. In1358 draagt Jan van Mierlaer zijn hoeve genaamd Ten Kampe (De Kamp) te Reuver-Leeuwen in manleen op aan de aartsbisschop van Keulen. Jan was Drost van het ambt Montfort. Vanaf 1365 wordt hij ook genoemd als Heer van Horst. In 1368 wordt Jan ookHeer van Well. Jan lag regelmatig overhoop met Hertog Wenceslas van Brabant en met Johann von Reifferscheidt, Heer van Reifferscheidt en Maarschalk van Westfalen. De ruzie met Hertog Wenceslas escaleerde in het najaar van 1366 toen Jan van Mierlaer met een leger binnenviel in de Meierij van Den Bosch en een groot aantal gevangenen en een aanzienlijke buit meenam. In 1368 bemiddelde Hertog Albrecht van Beieren, Ruwaard (voogd) van Holland in een vredesverdrag. Wenceslas moest aan Jan van Mierlaer een groot bedrag aan gouden munten betalen. Jan op zijn beurt moest Wenceslas schadevergoeding betalen. Waarschijnlijk ook in verband met deze afhandeling beleende Wenceslas Jan van Mierlaer in juli 1371 met het slot Wassenberg. Veelplezier heeft Jan daar echter niet meer van gehad. Hij sneuvelde een maand later in de slag bij Baesweiler. Jan was ongehuwd, maar liet wel twee bastaardzoons na (Hendrik en Godert). Zij deelden wel in zijn erfenis, maar niet in het allodiale deel daarvan.
Christina van Mierlaer, vermeld 1372-1381. Christina was getrouwd met Roelman van Ahrenthal, heer van Ahrenthal (nabij Sinzig in de Eifel). Christina erfde in 1372 de heerlijkheid Well en goederen te Horst van haar overleden broer Jan van Mierlaer en bracht zo Well aan de familie van Ahrenthal. De oudste zoon van Roelman en Christina, Hendrik van Ahrenthal, erfde Ahrental. De tweede zoon, Salentijn van Ahrenthal, kreeg de heerlijkheid Well en goederen te Horst. Hun dochter Agnes zag in1375 af van alle aanspraken op de erfenis. Hun dochter Mechtild was abdis van het klooster Gravendael. Salentijn was getrouwd met Mechtild van Broekhuizen, een zus van Johanna van Broekhuizen (de vrouw van Jacob VI van Mierlaer). Met Roelman van Ahrental liep het slecht af. Toen hij in 1380 samen met de aartsbisschop van Keulen en edelen uit de omgeving Kerstmis vierde op de burcht van de aartsbisschop werd hij tijdens een ruzie dood gestoken.
Mechtildis van Mierlaer, vermeld 1353-1386. Mechtildis was getrouwd met Herman van Lieventhal, ambtman van Hulchrath (Grevenbroich). In 1371 werd hij door aartsbisschop Frederik van Keulen beleend met slot Lievendaal te Wevelinghoven (Grevenbroich). Mechtildis erfde in 1372 goederen in Horst van haar broer Jan van Mierlaer. Uit het huwelijk van Herman en Mechtildis werden twee zonen geboren, Herman en Johan. De oudste zoon Herman werd in 1396 door de Keulse aartsbisschop beleend met Wevelinghoven en het bijbehorende slot Lievendaal, maar moest dit uiteindelijk duur bekopen. In 1425 werd hij vermoord door zijn jaloerse broer Johan.
Arnold van Mierlaer, knaap in 1343. In 1347 was hij aan het hof te Brussel de vertrouweling van Reinoud III bij de voorbereiding van diens huwelijk met Maria van Brabant. Waarschijnlijk overleden rond 1350.

Datenbank

Titel Ackermann-Ahnen
Beschreibung Familienforschung Europa Schwerpunkte Hessen, Niedersachsen Hugenotten + Waldenser Europäisches Mittelalter
Hochgeladen 2024-01-01 13:36:39.0
Einsender user's avatar Thomas Wolfgang Ackermann
E-Mail ackermann.fuldatal@googlemail.com
Zeige alle Personen dieser Datenbank

Herunterladen

Der Einsender hat das Herunterladen der Datei nicht gestattet.

Kommentare

Ansichten für diese Person