Bernardus Johannes Cornelis Baron DIBBETS

Bernardus Johannes Cornelis Baron DIBBETS

Eigenschaften

Art Wert Datum Ort Quellenangaben
Name Bernardus Johannes Cornelis Baron DIBBETS
Beruf Generaal-majoor (1815); luitenant-generaal (1831); baron (1835); commandant van Maastricht (1830-1839)

Ereignisse

Art Datum Ort Quellenangaben
Geburt 7. September 1782 Arnhem nach diesem Ort suchen
Tod 29. März 1839 Maastricht nach diesem Ort suchen
Heirat 4. Januar 1809 Apeldoorn nach diesem Ort suchen

Ehepartner und Kinder

Heirat Ehepartner Kinder
4. Januar 1809
Apeldoorn
Julia Johanna barones VAN TENGNAGELL

Notizen zu dieser Person

Tijdens een korte boottocht (14 mei 2006) vanaf het Bassin over de Zuid-Willemsvaart op de boot de "Jekervallei" gaf schrijver Geert Mak zijn visie op de omstreden figuur van generaal Dibbets en zijn rol in de geschiedenis van Maastricht. Samen met burgemeester Leers onthulde de populaire historicus een naamsteen voor Dibbets op een van de peilers van de Noorderbrug. Met de naamsteen werd baron Dibbets gerehabiliteerd 167 jaar na zijn dood.
Geert Mak schetste in zijn speech een mooi portret van de generaal als typisch slachtoffer van de geschiedenis en van de rol die het toeval speelde in de Maastrichtse geschiedenis. Generaties Maastrichtse kinderen zijn opgegroeid met het dreigende spookbeeld van de toornige generaal, die hen hel en verdoemenis zou brengen.
Wat is er waar van die slechte reputatie van Dibbets? Niets, helemaal niets. Dibbets was een brave vestingcommandant van 1830 tot 1839 die de blokkade van de Belgen heeft weten te trotseren en die gewoon aan jicht is overleden in zijn eigen bed.
De vooruitziende generaal werd door de koning tot commandant van de vesting benoemd en verving de garnizoenssoldaten in 1831 door betrouwbare noorderlingen en dat was de garantie dat Maastricht niet zou kiezen voor de Belgischew muiters.
Dibbets werd daarmee wel de ideale zondebok voor alle anti-Hollandse gevoelens die in de Limburgse hoofdstad nogal eens de kop opstaken. Er werd behoorlijk de draak gestoken met Dibbets en zijn vermeende drankzucht. Allerlei grappen deden over hem de ronde.
Dibbets had een grafmonument in de vestingwerken; dat was een bijzondere eer. Maastrichtse ingezetenen plachten na de zondagsmis graag een wandelingetje tot het monument te maken, er eens goed tegenaan te piesen en weer terug te wandelen langs de vele café's aan de Boschstraat.
Het Dibbitsmonument werd in 1925 verplaatst naar de Tapijnkazerne; tot drie keer toe werd zijn stoffelijk overschot opgegraven en verplaatst en daarbij raakte het uiteindelijk zoek en kwam -naar alle waarschijnlijkheid- bij de bouw van de Noorderbrug terecht onder een stoplicht.
Dibbits is gerehabiliteerd; zijn naam wordt hooggehouden door de steen die in mei 2006 werd onthuld.

Datenbank

Titel Emke
Beschreibung
Hochgeladen 2019-01-25 11:29:25.0
Einsender user's avatar Theo Emke
E-Mail theo@emke.info
Zeige alle Personen dieser Datenbank

Kommentare

Ansichten für diese Person