Hieronimus Hieronimuszn. ROSENDAEL

Hieronimus Hieronimuszn. ROSENDAEL

Eigenschaften

Art Wert Datum Ort Quellenangaben
Name Hieronimus Hieronimuszn. ROSENDAEL [1]

Ereignisse

Art Datum Ort Quellenangaben
Geburt etwa 1630 Middelburg, Reeuwijk, Zuid-Holland, Nederland nach diesem Ort suchen
Heirat 22. August 1657 Leiden, Zuid-Holland, Nederland nach diesem Ort suchen
Heirat 1674 Leiden, Zuid-Holland, Nederland nach diesem Ort suchen
Heirat 1673 (ermittelt aus der ursprünglichen Angabe "13 mei 1673") Leiden, Zuid-Holland, Nederland nach diesem Ort suchen

Ehepartner und Kinder

Heirat Ehepartner Kinder
22. August 1657
Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Annetje Pieters WATERLOO
Heirat Ehepartner Kinder
1674
Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Sara Jans BRINK
Heirat Ehepartner Kinder
1673 (ermittelt aus der ursprünglichen Angabe "13 mei 1673")
Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Christijntje DENIJS

Notizen zu dieser Person

In de eerste helft van de 17e eeuw komt Hieronimus Hieronimuszn. vanuit Middelburg naar Leiden om zich daar te vestigen als laeckenwercker *

Middelburg was een gemeente in het Rijnland behorende tot het Arrondissement Leiden; de bevolking bestond uit 240 inwoners die meest in de landbouw en de turfgraverij hun bestaan vonden.

Volgens een omschrijving uit 1846 was het dorp Middelburg gelegen vier en een half uur gaans ten zuidoosten van Leiden en twee uren gaans ten oosten van Alphen aan de Rijn.

De gemeente werd in 1855 opgeheven.

In Leiden betrok Hieronimus een kleine arbeiderswoning in de Camp.
De Camp maakte deel uit van bebouwing tussen kavelsloten gelegen tussen de Mare en de Poelwetering.

Hij trouwde op 22 augustus 1657 te Leiden met Annetje Pieters, geboren op 19 januari 1638 te Leiden, dochter van Pieter Pieterszn Waterloo, en Sara Pieters. ** Zij verhuizen naar het klooster van Nazareth. *** Bij dit huwelijk gebruikt hij nog een z.g. Patronymicum. (Vadersnaam)

Na het overlijden van Annetje Pieters tussen 1671 en 1673, trouwde hij op 13 mei 1673 te Leiden, met Christijntje Denijs geboren te Brugge, bij dit huwelijk gebruikt hij de door hem aangenomen geslachtsnaam Rosendael.

* De geboortedatum in Middelburg van Hieronimus is niet te vinden aangezien Middelburg geen eigen kerkgemeente had en viel onder de Hervormde gemeente van Reeuwijk, welke pas in 1690 overging tot het bijhouden van doop- trouw- en overlijdensregisters. Het overlijden van Hieronimus in Leiden is niet te vinden. Wel is hij in 1681 waarschijnlijk reeds overleden. Als zijn zoon Pieter trouwt is deze vergezeld van zijn neef i.p.v. de vader.



** De huwelijsakte in het archief van leiden is dusdanig onleesbaar dat deze niet via een scanner kan worden vastgelegd.

De akte. (eerste huwelijk) 22 augustus 1657

Hieronimus Hieronimusz, laeckenwercker Jongman van Middelburch woonende in de Camp vergeseldt met Heijndrick Mychielsz. Sijn bekende mede aldaer

met

Annetge Pieters Jongedochter van Leijden woonende op de oude Voldersgraft, vergeselt met Sara Pieters haer moeder mede aldaer.

De akte. (tweede huwelijk) 13 mei 1673

Hieronimus Rosendael Wedunaar van (voorlopig nog onleesbaar)



*** Klooster van Nazareth:


Het nazarethklooster van de Grouwe zusters werd gesticht in 1474 en behoorde tot de 3e orde van St. Franciscus. Tijdens de reformatie is het klooster verlaten er verloor haar oorspronkelijke bestemming.
Het voormalige klooster werd ingezet ten behoeve van de volksgezondheid. Door het beleg van de Spanjaarden was de gemeente in 1573 gedwongen de leprozen die voordien buiten de stadswallen werden gehuisvest binnen de stadswallen te plaatsen. Omdat het reeds verlaten St. Catharinaklooster aan de St. Pietersachtergracht ongeschikt bleek te zijn werd op 7 maart 1576 door de Staten van Holland het klosster van Nazareth aangewezen.als woonplaats voor de leprozen.
De gemeente had echter andere plannen met de gebouwen. Op de binnenplaats moesten 64 sociale woningen worden gebouwd, deze uit 4 repels rug aan rug gebouwde arbeiderswoningen elk van 8 huisjes door stegen van elkaar gescheiden t.w. de Tamborijnsteeg, Pepersteeg, Erasmussteeg en de Hartschenesteeg. Op 5 maart 1596 konden de huisjes door de nieuwe bewoners in gebruik worden genomen.

Quellenangaben

1 Genealogisch onderzoek door Janlouis Roozendaal naar de familie's Roozendaal en Rozendaal
Autor: Janlouis Roozendaal
Kurztitel: Genealogisch onderzoek Janlouis Roozendaal

Datenbank

Titel Marius Bakker
Beschreibung Familien Bakker, Rozendaal, Sybenga, Duiven, Swaters (von Schaumburg) und Verwandten.

Besuchen Sie bitte auch meine Daten (mit Fotos) auf www.stamboomonderzoek.com/marius/
Hochgeladen 2020-05-17 09:45:55.0
Einsender user's avatar Marius Bakker
E-Mail marius@mariusbakker.nl
Zeige alle Personen dieser Datenbank

Herunterladen

Der Einsender hat das Herunterladen der Datei nicht gestattet.

Kommentare

Ansichten für diese Person