Goossen von RAESFELD

Goossen von RAESFELD

Eigenschaften

Art Wert Datum Ort Quellenangaben
Name Goossen von RAESFELD
Name Goossen van RAESFELT TEN OOSTENDORP

Ereignisse

Art Datum Ort Quellenangaben
Geburt 1499 Ostendorf, Deutschland nach diesem Ort suchen
Tod 25. Oktober 1581 Borken, Noordrijn-Westfalen, Duitsland nach diesem Ort suchen
Heirat 18. Juni 1537
Heirat 1557

Ehepartner und Kinder

Heirat Ehepartner Kinder
18. Juni 1537
Agnes van
Heirat Ehepartner Kinder
1557
Ermgard van

Notizen zu dieser Person

Bron: Wikipedia.
Strijd om erfenis
Na het overlijden van Johan van Twickelo ontstond er strijd tussen zijn schoonzoons Goossen van Raesfelt en Unico Ripperda tot Boxbergen (circa 1503 -1566), die in 1531 was getrouwd met de oudste dochter, Judith van Twickelo (-1554).

De twisten werden bijgelegd door een uitspraak van Maximiliaan van Egmont in 1541 en een aanvullende overeenkomst in 1547. Het resultaat was dat Goossen en Agnes Twickel zouden behouden net als het drostambt. Uit het drostambt zou Unico een jaarlijkse rente van 50 goudgulden ontvangen. Alle andere goederen werden gedeeld. Een groot deel van de boerderijen rond Twickel kwam daardoor in handen van de Ripperda's waaronder de Ottenhof in Deldeneresch met het markenrichterschap.

De juffers Van Beckum
Een zaak die Goossens nazaten nog lang zou achtervolgen was de terechtstelling van Maria van Beckum en haar schoonzus, Ursula van Werdum, vrouw van Jan van Beckum. Na beschuldigd te zijn van ketterij werden zij vastgezet op kasteel Twickel, waarGoossen resideerde. Op bevel van het gezag in Brussel werden zij op 13 november 1544 vlak bij Delden terechtgesteld door verbranding. Goossen deed daarna pogingen hun nagelaten onroerend goed, de havezate Kevelham bij Goor en het erve Ottenschotin Bentelo, te confisqueren, wat hem echter niet lukte.

Uitbreiding kasteel Twickel
In 1551 legden Goossen en Agnes de eerste steen aan de verbouwing van kasteel Twickel in renaissancestijl. Onder andere werd een ingangspoort gebouwd die met beeldhouwwerk is versierd. De poort vertoont qua opzet verwantschap met de (vroegere) ingangspoort van de Cannenburgh bij Vaassen.

De wapensteen boven de poort van Twickel vertoont de wapens Van Raesfelt en Van Twickelo. In het fries dat de steen bekroont bevindt zich in een medaillon een vrouwenkopje. Men veronderstelt dat dit een portret van Agnes van Twickelo voorstelt.

Hof van Moerkerken
In 1559 kocht Goossen de heerlijkheid Moerkerken voor 51.000 gulden van Karel van Sint-Omaars, heer van Danoultre en Moerkerkerlant, waardoor hij zich heer van Moerkerken mocht noemen.

Datenbank

Titel Het geslacht van Gemen en aanverwanten
Beschreibung extract from www.vangemen.nl
Hochgeladen 2021-11-17 07:51:50.0
Einsender user's avatar Willem Van Gemen
E-Mail willemvangemen@mail.com
Zeige alle Personen dieser Datenbank

Herunterladen

Der Einsender hat das Herunterladen der Datei nicht gestattet.

Kommentare

Ansichten für diese Person